Metoda sultana

15/12/2009
By

21498061_68eb233cb8 Metoda sultana este brevetată de d-na Georgeta Sultana, singurul animator acvatic din Romania. Metoda se adresează copiilor mici și foarte mici (nou-născuți, sugari). Este recomandată ca metodă de stimulare pentru copiii sănătoși, născuți prematur, cu risc neuro-motor sau cu probleme în acest sens.

Metoda presupune trei etape: masaj, exerciții de kinetoterapie și ultima etapa, hidroterapia. Partea de masaj implică masajul tuturor părților corpului (membre inferioare, membre superioare, cap, gât). Sunt adăugate elemente de reflexoterapie pentru masajul din talpă. Partea de kinetoterapie conține exerciții ce ajută la formarea și imprimarea schemei corporale, a lateralității, a echilibrului. Un exercițiu spectaculos este: pendula. Acesta urmărește pierderea reperelor spațiale ale copilului si recăpătarea acestora într-un timp cât mai scurt. Cu siguranță cea mai plăcută parte pentru bebeluși este hidroterapia. Aceasta se desfășoară în cada mare, plină cu apă, la temperatura de 32-33 grade. În foarte scurt timp (uneori chiar de la prima sedință), bebelușul va efectua scufundări, folosindu-se de reflexul pe care îl are din naștere: reflexul de  scafandru. Acest reflex îi ajută pe bebeluși să își oprească respirația atunci când sunt în apă. Reflexul se pierde între 4 și 6 luni. Cu ajutorul hidroterapiei reflexul se transformă în automatism, astfel că atunci când va fi mai mare, fostul bebelus, va putea face exact același lucru.

Succesiunea celor trei etape îl ajută pe copil să aibă achiziții motorii mult mai repede. El va face exerciții pe uscat, apoi le va face în apă unde îi va fi mult mai ușor pentru că apa preia din greutatea corpului. Astfel el află că poate să le facă singur și cu puțin efort. Ajuns din nou pe uscat se va folosi de impresia emoțională a lucrului făcut de el, și va repeta exercițiile cu mult mai mare ușurință.  În plus combinarea celor două medii (acvatic și gazoz) îi aduce bebelușului o multitudine de informații noi.

După vârsta de 6 luni terapia se poate continua la piscină, cada de acasa fiind neîncăpătoare pentru micul înotător.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Before you submit form:
Human test by Not Captcha

Sustinem


Exclusiv ZC: “Calatorie prin curcubeu” si Firicel in librarii

VIS IN DUNGI

Poza zilei

Anul I la LitereCrede in minuni!

Ai probleme? Sună!

Cartea Copiilor

Sustinem o campanie de nota ZC

SIGURANTA AUTO
siguranta

Azi ne place

Papa bun!

Articole Recente