Tot ce nu stiati despre divort

04/04/2009
By
Cate tipuri de divorturi exista?483f21feafc1b

In prezent, putem vorbi despre doua tipuri de divort reglementate de lege: divortul prin acord si divortul care necesita dovedirea culpei sotului parat, sau a culpei comune a sotilor.

 

Cat de complicat este un divort in Romania?

Un divort este, din pacate, intotdeauna complicat, daca nu pe planul procedurii, atunci pe cel emotional. In ultimul timp insa, in din ce in ce mai multe cazuri dintre cele intalnite de mine, sotii au incercat sa faca mai usor de trecut acest neplacut hop printr-o acceptare a discutiei si, pana la urma, a unui compromis.

Procedural vorbind, consider ca fata de legislatiile altor state, divortul este mai accesibil in Romania decat in multe alte tari chiar vestice.


Cat de costisitor este un divort in Romania?

Daca vorbim doar despre divort, fara alte accesorii (de exemplu partaj), divortul nu este atat de costisitor. In primul rand pentru ca taxa de timbru este aceeasi pentru toti, 39 lei, si nu cred ca este o suma care sa faca probleme. In plus, chiar si acest cuantum se reduce in cazul celor care nu au venituri.

Daca partea doreste un avocat, se adauga onorariul practicat de avocatul ales, dar in cazul divortului nu este obligatorie asistarea de catre avocat.

 

La ce amanunte trebuie sa fim atenti atunci cand intentam divort?

Primul pas este cel al schitarii problemelor principale, precum si al redactarii cererii de chemare in judecata.


Cat dureaza un divort in Romania?

Un divort prin acord dureaza 2 luni de la depunerea cererii si pana la pronuntarea hotararii. In privinta unui divort obisnuit, ce presupune dovedirea culpei, intre 1- 6 luni. Depinde de cum sotii se inteleg asupra majoritatii problemelor pe care le ridica divortul, sau deloc.

In ce conditii poate instanta hotari sa acorde copilul tatalui si nu mamei?

Instanta are intotdeauna in vedere interesul minorului atunci cand se pune problema incredintarii copilului si a stabilirii pensiei de intretinere.

Pentru incredintare, instanta tine seama de acest singur criteriu: interesul copilului. In stabilirea acestuia, are in vedere aspecte precum: posibilitatile materiale ale parintilor, ocupatiile parintilor, posibilitatile de dezvoltare fizica, morala, intelectuala, pe care le poate gasi minorul la unul dintre parinti, varsta, sexul copilului, cine s-a ocupat de cresterea, ingrijirea copilului pana la depunerea cererii, ulterior acestui moment, modul cum s-au implicat parintii in educarea minorului, legaturile de afectiune stabilite intre copil si parinti, starea sanatatii copilului, etc. Prin urmare, atunci cand se dovedeste ca interesul copilului este acela de a fi cu tatal, instanta dispune incredintarea copilului catre tata.


Ce drepturi are parintele care detine tutela?

Este impropriu folosit termenul de tutela a copilului, intrucat tutela, asa cum este ea reglementata in Codul familiei, este o institutie de ocrotire a minorului lipsit de ingrijire parinteasca (ex. parinti morti, etc).

Odata cu pronuntarea divortului, judecatorul se pronunta cu privire la incredintarea copilului minor din casatorie.

Parintele caruia i-a fost incredintat minorul este cel care exercita drepturile si indatoririle parintesti cu privire la persoana copilului. Aceasta nu inseamna insa ca celalalt parinte nu are niciun drept. Dimpotriva, el pastreaza dreptul de a avea legaturi personale cu minorul precum si pe acela de a veghea la cresterea, educarea, invatatura si pregatirea sa profesionala astfel: vizitarea copilului la locuinta parintelui, lasarea copilului in vizita la parintele caruia nu i s-a incredintat copilul, comunicarea prin telefon, email sau alte mijloace de comunicare, vizitarea copilului la scoala, etc.

 

Ce drepturi are un parinte asupra copiilor nascuti in afara casatoriei in timpul procesului de custodie?

Copilul recunoscut de catre ambii parinti, nascut in afara casatoriei, se bucura de aceleasi drepturi ca si un copil nascut in timpul casatoriei. Aceasta inseamna ca ambii parintii exercita drepturile si indatoririle parintesti cu privire la persoana copilului.

In timpul procesului de incredintare a acestuia, (deci nu de custodie, ci de incredintare) parintii au aceleasi drepturi ca si in cazul in care ar fi vorba despre un copil din casatorie.


Poate dreptul de vizitare sa impiedice parintele care detine tutela sa se stabileasca in strainatate?

Nu, dar trebuie respectat dreptul de vizitare al parintelui caruia nu i s-a incredintat copilul, sau gasita o maniera in care acest drept sa fie respectat, de comun acord, sau stabilita de instanta.

In cazul in care o romanca este casatorita cu un strain, poate reveni in tara cu copilul in ciuda opozitiei tatalui?

Situatia nu este atat de simpla, pentru ca, in acest caz, poate fi acuzata de rapire internationala de copii, iar tatal poate solicita reintoarcerea minorului la domiciliul sau obisnuit.

Cum defineste legea romana “rapirea minorilor”?

Aceste aspecte sunt tratate de Conventia de la Haga din 1980, ce are drept obiect asigurarea inapoierii imediate a copiilor deplasati sau retinuti ilicit si respectarea efectiva in statele contractante a drepturilor privind incredintarea si vizitarea. Si, ca o clarificare pe care o da Conventia,” deplasarea sau neînapoierea unui copil se consideră ilicită:

a) cînd are loc prin violarea unui drept privind încredinţarea, atribuit unei persoane, unei instituţii sau oricărui alt organism acţionând fie separat, fie împreună, prin legea statului în care copilul îşi avea reşedinţa obişnuită, imediat înaintea deplasării sau neînapoierii sale; şi

b) dacă la vremea deplasării sau neînapoierii, acest drept era exercitat în mod efectiv, acţionîndu-se separat sau împreună, ori ar fi fost astfel exercitate, dacă asemenea împrejurări nu ar fi survenit.


Care este cel mai greu moment intr-un proces de divort?

Este deosebit de important momentul administrarii probelor, ca in orice proces, iar in procesul de divort, acela al ascultarii martorilor, pentru a se evidentia in declaratia lor ceea ce este relevant.

Magdalena Popeanga este un avocat specializat pe divorturi. O puteti contacta prin intermediul site-ului sau.

Tags: , , , ,

19 Responses to Tot ce nu stiati despre divort

 1. Dan on 05/03/2010 at 21:18

  Se poate divorta daca nu s-a implinit 1 an de la casatorie ?

 2. witch on 08/03/2010 at 13:47

  Da. Se poate divorta si la 2 luni dupa casatorie.

 3. Dan on 08/03/2010 at 19:59

  Vroiam de fapt sa intreb daca exista si posibilitatea de divort cu acordul partilor ?

 4. witch on 09/03/2010 at 00:12

  Daca partile se inteleg asupra tuturor aspectelor si daca nu aveti copii minori, da.

 5. mery on 25/03/2010 at 16:29

  ce sanse are un eliberat conditionat sa obtina tutela unui copil de 1 anisor multumesc.

 6. witch on 25/03/2010 at 23:03

  Imi place sa cred ca nu are nici o sansa.

 7. tavi on 10/04/2010 at 15:09

  sotia poate divorta daca nu are motive intemeiate ci relatii cu alte persoane? Cum e partajul in acest caz?

 8. nena on 22/04/2010 at 07:56

  Sunt casatorita de un an,sotul meu nu a lucrat nicaieri refuzand locurile de munca oferite,in acest timp m-a indatorat peste masura,apoi a plecat noaptea ca un las furandu-mi o suma mare de bani din poseta.Am intentat proces de divort din motive temeinice,deoarece a distrus bunuri din casa,amenintat cu moartea,santajat emotional,etc,martor fiind inclusiv organele de politie care i-au dat amenda.La prima infatisare nu s-a prezentat nici nu a depus intampinare,iar urmatorul termen e pe 26 mai.Daca nu se prezinta nici atunci la proces,in cat timp se poate pronunta divortul?Nu avem copii.
  Pot sa solicit de drepturi finnanciare din partea lui,mi-a distrus bunuri proprietatea parintilor,furat banii care nu erau ai mei?Va rog ajutati-ma cu un sfat.Nu am posibilitatea de a-mi angaja un avocat.

 9. TUDOSE on 10/05/2010 at 16:25

  BUNA ZIUA AM NEVOIE DE O CERERE PTR PROGRAMUL DE VIZITA AL MINORULUI . VA MULTUMESC

 10. witch on 11/05/2010 at 11:08

  Buna ziua, din pacate nu avem formulare, incercati la un cabinet de avocatura.

 11. Avocat on 19/05/2010 at 22:01

  e bine ca le-ati scris. Multa lume nu stie de ele

 12. ovidiu on 15/06/2010 at 12:03

  traiesc in concubinaj de 22 de ani cu o femeie casatorita cu alticneva.Domiciliu comun cu sotul ei nu a avut decat 1 an. Actualmente nu ii cunoaste domiciliul. Nu au rezultat copii din aceasta casatorie. Nu au bunuri dobandite in timpul casatoriei. Doreste divortul. Ce trebuie sa faca si cat timp ar putea dura divortul. Locuim in Spania de 12 ani

 13. ana on 24/07/2010 at 00:19

  sunt casatorita de 10 ani si am 4 copii si pe sotul meu nu prea l-a interesat faptul ca ii are dovada faptul ca acum este cu alta femeie si nu mai vrea sa stie nimic nici de copii nici de mine bineinteles.vroiam sa intreb cui ii revin copii dupa divort ,eu in acest moment sunt insarcinata cu cel de-al patrulea si nu lucrez,se tine cont de acest lucru?sau se tine cont de conditiile ambilor parinti?in cazul in care fiecare parinte ramane cu 2 copii cine cui trebuie sa plateasca pensie alimentara.
  multumesc

 14. visan liliana on 06/10/2010 at 17:49

  In cazul in care eu sunt codebitor la banca iar el lucreaza la negru,dupa divort cine plateste eu sau el?

 15. Roxana T on 23/11/2010 at 18:52

  buna..parintii mei divorteaza si as vrea sa stiu cui ii va fi incredintata sora mea,care are 14 ani,eu sunt deja majora,intru cat mama mea lucreza inafara tarii iar tatal meu este somer si a are dosare la politie,pt conducere sub ebrietate si in ultima perioada in care ai mei au fost impreauna acesta din urma o ameninta pe mama mea si obisnuia sa vina beat acasa creend panica mie si surorii mele..astept un raspuns cat de repede se poate..va multumesc!

 16. vlad21 on 07/03/2012 at 12:57

  daca copilul e inca sugar si parintii au divortat, iar tutela a fost acordata mamei fireste, tatal copilului il poate lua la el fara prezenta mamei?..va rog mult un raspuns.

 17. Avocat Bucuresti on 17/10/2012 at 22:23

  Depinde daca instanta a stabilit un program de vizitare. Deobicei in aceasta situatie instanta nu da posibilitatea tatalui de a lua copilul la el, ci doar de al vizita la domiciliul mamei…depinde de ce dispune instanta

 18. nedejde lacramioara on 11/01/2013 at 11:42

  as dori sa va intreb ce se poate intampla daca sotul meu a inaintat divortul in lipsa mea si fara ca eu sa fiu de acord nefiind in tara nu am putut sa ma prezint la nici o infatisare si nici el nu s-a prezentat pe data de 8 ian 2013 se admit ca probe mesaje de pe facebook ?in lipsa mea si fara nici o prezentare a mea se poate desface casatoria?va multumesc

 19. alexandra on 17/05/2013 at 11:50

  sunt casatorita cu un cetatean turc, in urma casatoriei a rezultat un copil, acum in varsta de 6 luni. copilul nu are decat cetatenie turca. pot intenta divort din romania? ce sanse sunt sa dobandesc custodia copilului, pentru ca el zice ca nu am nici o sansa, deoarece copilul nu este cetatean roman, si refuza inregistrarea lui la consulatul romaniei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Before you submit form:
Human test by Not Captcha

Sustinem


Exclusiv ZC: “Calatorie prin curcubeu” si Firicel in librarii

VIS IN DUNGI

Poza zilei

Anul I la LitereCrede in minuni!

Ai probleme? Sună!

Cartea Copiilor

Sustinem o campanie de nota ZC

SIGURANTA AUTO
siguranta

Azi ne place

Papa bun!

Articole Recente